Maandagavond 17 december heeft burgemeester Greetje de Vries-Leggedoor de Leefbaarheidsprijs Zuidhorn 2018 uitgereikt aan ZorgSaam Oldehove.

De uitreiking vond plaats tijdens het afscheid van de gemeente Zuidhorn in het gemeentehuis. De jury had uit de inzendingen de volgende drie aanmeldingen genomineerd voor de Leefbaarheidsprijs 2018:

  • Stichting Visvliet Vitaal
  • ZorgSaam Oldehove
  • Vereniging Dorpshuis Niehove

 ZorgSaam Oldehove
Sinds september 2016 werkt bewonersinitiatief ZorgSaam Oldehove aan de verbetering van leefbaarheid voor de inwoners van het dorp Oldehove. Zij richten zich op het creëren van een laagdrempelig vangnet voor inwoners die tussen wal en schip dreigen te raken. Op 16 september dit jaar zijn de deuren van de ‘dorpskamer’ in het dorpshuis Humsterland open gegaan. Dit is een samenwerking van Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn en dorpshuis Humsterland. Verder werken zij samen met onder meer huisartsenpraktijk Oldehove, Sociaal Cultureel Centrum Oldehove, Zorgloket gemeente Zuidhorn en Humanitas. Qua activiteiten bieden zij de fietsclinic voor ouderen, een tweewekelijks dorpsrestaurant voor 15 deelnemers, een wekelijkse dorpskamer en een cursus valpreventie. Daarnaast doen zij jaarlijkse inkopen voor 15 kerstpakketten, die zij afleveren aan inwoners, die het niet zo breed hebben.

 Waardering
De jury heeft grote bewondering voor ZorgSaam Oldehove. De jury is onder de indruk van het aantal vrijwilligers, de samenwerkingen met andere organisaties en projecten uit de regio en het ruime en diverse aanbod aan activiteiten. Er zijn in totaal 50 vrijwilligers, waarvan één persoon is aangesteld als coördinator. Samen hebben zij in een betrekkelijk korte periode al veel vraagstukken kunnen oplossen of kunnen oppakken.

 Leefbaarheidsprijs
De eerste prijs is een oorkonde en prijs van € 500. De nummers 2 (Stichting Visvliet Vitaal) en 3 (Vereniging Dorpshuis Niehove) krijgen ook ieder een oorkonde en een bedrag uitgereikt van € 250.

Gemeente Zuidhorn reikt sinds 1998 ieder jaar de Leefbaarheidsprijs uit aan een vereniging of persoon die zich bijzonder inzet binnen de gemeente. Maandag is de Leefbaarheidsprijs Zuidhorn voor de laatste keer uitgereikt. De gemeente gaat met ingang van 1 januari 2019, samen met de gemeenten Grootegast, Leek en Marum, op in de nieuwe gemeente Westerkwartier.